Är det egentligen lönsamt att producera i Sverige? Ja, det finns så klart många olika svar på den frågan. Men några saker är säkra, det är bra för hela Sverige med en stark tillverkningsindustri – och det kan bli riktigt dyrt i längden med tillverkning utomlands.
Här är de sju vanligaste myterna om att producera i Sverige.
Tvärtom. Svensk industri växer och det pågår flera satsningar för att öka kompetensnivån inom digitalisering, kompetens, innovation och hållbarhet. Made in Sweden är ett välkänt begrepp ute i världen som står för hög kvalitet, goda arbetsförhållanden och ett stort miljöfokus. Ja, det är till och med så att företag som valt att flytta hem produktionen säger att det har ökat värdet på deras varumärke. Så att svensk industri inte skulle ha någon framtid är inte bara fel, det är helt tvärtom.
Fel. Dagens industri är högteknologisk med höga krav på avancerade tekniska färdigheter inom CAD/CAM, simulering och programmering. Bara för att nämna några. Dagens industrijobb handlar mer om problemlösning och teamwork än att stå bredvid en maskin åtta timmar om dagen. Inom industrin finns det alla möjligheter att utvecklas och klättra på karriärstegen – varför inte som ekonom, marknadsförare, kommunikatör eller inköpare?
Det stämmer inte. Tvärtom går det riktigt bra för svenska underleverantörer vilken den senaste Underleverantörsbarometern från Sinf visar – hela 57 procent av de tillfrågade företagen ökade sin omsättning under sista kvartalet 2021. Dessutom är det en tydlig trend i branschen att allt fler företag väljer att flytta hem produktionen. Anledningen? Hög kvalitet, hållbar produktion och framför allt säkra leveranser. Allt detta gör att efterfrågan på svensk produktion är stor för närvarande.
Det är lätt att tro. Men Sverige är ett av världens fem mest automatiserade länder med endast Sydkorea, Singapore, Japan och Tyskland framför oss. Svensk industri är kunskapsintensiv och specialiserad på avancerad produktion. Det är inget skryt, det är så det ser ut. Inom industrin är uppkopplade maskiner, AI, additiv tillverkning, automation och 5G vardag för att hela tiden kunna effektivisera produktionen.
Kunde inte vara mer fel – även om det kanske verkar så i storstäderna. Faktum är att tillverkningsindustrin sysselsätter flera hundratusen personer, står för drygt en tredjedel av all FoU i Sverige och svarar för nästan 20 procent av näringslivets bidrag till BNP. Vad innebär detta? Jo, bortsett från den offentliga sektorn står industrin för det enskilt största värdet av alla varor och tjänster som produceras i Sverige. Som jämförelse är handeln näst störst med cirka elva procent. Med andra ord, det är inte bara så att det finns kvar produktion i Sverige, den utgör en mycket viktig del av svensk ekonomi.
En helt förlegad bild av svensk industri. Det var längesedan industrin bestod av skitiga och högljudda maskiner – i dag är svensk tillverkningsindustri högteknologisk med en av världens mest moderna maskinpark. En hög grad av automatisering och robotisering gör att de tunga och smutsiga jobben är ett minne blott.
Ja, det kanske stämmer – om man bara tittar på produktionskostnaden. Men det är lite för enkelt att sluta räkna där. Kostnader för exempelvis transport- och logistik samt kvalitetsbrister måste också räknas in och då går kalkylen inte alltid ihop. Dessutom finns det ett socialt perspektiv – det kanske måste kosta lite för att vi ska kunna upprätthålla vår välfärd i landet? Visst, lönekostnaderna kan vara högre i Sverige, men det går att hantera med hjälp av smart automation och korta ledtider.
Det finns många anledningar till att producera i Sverige. Gnosjöregionen är Sveriges industritätaste område med hög specialistkunskap inom både tillverkning och material. Kontakta oss på Maker Square för att hitta rätt tillverkare för just din specifika produkt.
Ja tack, maila mig gärna PDF:en 7 myter om att producera i Sverige.
MakerSquare startade år 2018 som ett projekt för att säkra tillverkningsindustrin i Gnosjöregionen och samtidigt bidra till att produktion stannar i Sverige. Idag är MakerSquare ett bolag som erbjuder den tillverknings- och materialkunskap som finns hos industrier i regionen till produktägare som önskar snabb och hållbar tillverkning i Sverige – One Stop Production.