Plaant lanserade tidigare i år ett smart miniväxthus för inomhusbruk. Ambitionen är att minska matsvinnet och utsläppen genom att odla hemma med optimerade förhållanden för plantorna. När de började leta efter aktörer i Europa kom de ganska snabbt i kontakt med MakerSquare i Gnosjö. De har agerat som en brygga mellan Plaants idéer och rätt kompetens för att producera växthuset.
”MakerSquare introducerade oss för rätt monterare, stål- och plasttillverkare, och det är tack vare dem som vi har en helsvensk lokal tillverkning”, säger Tore Tullberg co-founder på Plaant.
Antalet hobbyodlare har ökat markant de senaste åren och inte minst under 2020. Med nystartade Plaant kan den siffran bli ännu högre då Plaant i princip gör det omöjligt att misslyckas, även för förstagångsodlare. Deras smarta miniväxthus för inomhusbruk producerar färska örter, grönsaker och blommor året runt – med minimal ansträngning från odlaren. Ambitionen är att minska matsvinnet och utsläppen genom att odla hemma med optimerade förhållanden för plantorna. I veckan lanseras deras produkt och vi passade på att ta ett snack med Tore Tullberg, co-founder på Plaant.
Varför startade ni Plaant?
Det är trevligt att ha färska kryddor hemma men de man köper från matbutiken är ganska svåra att hålla vid liv. Oftast tar man några blad och sedan får man slänga resten. Matsvinnet i våra hem är överlag alldeles för stort , inte minst vad gäller kryddväxter där vi slänger omkring 60–80 %. Det här vill vi ändra på! Hemmaodling håller även nere koldioxidutsläppen i jämförelse med om du köper importerade kryddväxter och andra plantor från till exempel Spanien och Italien – mer närproducerat än så här blir det inte. Det är också av den här anledningen som vi har lagt vår lokala produktion i Gnosjö. Att skapa ett företag och en produkt som är Co2 positiv har funnits med från första början.

Hur fungerar Plaant?
Vi vet att inte alla föds med gröna fingrar, så vi har prioriterat att skapa en väldigt användarvänlig produkt. Det enda man som hemmaodlare till Plaant behöver göra är egentligen att sätta i färdiga fröpoddar i växthuset och fylla på med vatten på en månadsbasis – och såklart skörda sina plantor! Beroende på vad du planterar så kan du göra din första skörd efter cirka 4–12 veckor, för att därefter skörda plantorna regelbundet en gång i veckan efter behov. I övrigt sköter sig Plaant helt på egen hand, med inbyggda scenariostyrda LED-lampor, automatisk näringstillförsel och vattentillförsel samt sensorer som optimerar miljön för plantorna. Den tillhörande mobilappen är din digitala odlarexpert som berättar för dig hur plantorna mår, när det är dags att skörda och så vidare.
Varför har ni valt ett hydroponiskt system utan jord?
Svaret är enkelt – växter växer faktiskt cirka 50 % snabbare i vatten än i jord. När du odlar i ett hydroponiskt system använder du dessutom cirka 90 % mindre vatten än i traditionellt jordbruk. Så det är win win.
Hur gjorde ni för att hitta rätt lokal producent?
Vi kan egentligen ingenting om tillverkning, men när vi började leta efter aktörer i Europa kom vi ganska snabbt i kontakt med MakerSquare i Gnosjö. De har agerat som en brygga mellan våra idéer och har helt rätt kompetens för att producera Plaant. De introducerade oss i sin tur för rätt monterare, stål- och plasttillverkare, och det är tack vare dem som vi har en helsvensk lokal tillverkning.
Läs mer på www.plaant.com.